top of page
  • Skribentens bildEmma Sjöholm

Invitert i bryllup?

Det er masse man skal tenke på når man planlegger et bryllup, men det finnes også en hel del som kan være bra å tenke på som gjest. For selv om jeg, som bryllupskoordinator, synes et bryllup er en kreativ ramme som man som par får fylle slik man ønsker så må også gjerne gjestene tenke gjennom et par ting før de kommer på festen! Derfor fortsetter jeg videre på temaet jeg tok opp i min siste video på Instagram og gir ytterligere noen gode råd innenfor bryllupssommeren!


Foto: Sposto Photography

Invitasjonen Det første punktet er enkelt og kort: Svar fort på invitasjonen! Uansett om du kommer eller ikke har mulighet og må takke nei så bør du svare kjapt. Det er hyggelig og man viser at man legger merke til invitasjonen man har fått.

Hvem får komme? Er invitasjonen adressert kun til deg, og den ikke sier "pluss en", er det bare du som er invitert. Det er ufint å ta kontakt med brudeparet for å spørre om, for ekempel, din nye date kan bli med. Det ligger alltid et budsjett og mange tanker bak en gjesteliste, så stol på at all informasjonen du behøver finnes i innbydelsen.

Hvordan fungerer det med barn?

Selvsagt får barn eller spedbarn som ammer og som er avhengig av mor komme, men om eldre barn er velkomne vil det stå i invitasjonen. Som gjest skal man unngå å sette brudeparet i en vanskelig situasjon ved å spørre om barna kan komme selv om det ikke står i invitasjonen. Da får man heller prøve å ordne en barnevakt eller takke nei til invitasjonen om det ikke går. Om man har med seg et lite barn eller spedbarn kan man heller ikke forvente at andre gjester ikke drikker eller fester. Det gjelder å være forberedt på dette og man kan alltid gå i fra festen litt tidligere. Det anses ikke som ufint å dra fra en bryllupsfest tidlig om man har med seg et lite barn, så det skal man ikke tenke på som gjest!

Kleskoder skal være en enkel hjelp men… Det finnes hele bøker som omhandler kleskoder så jeg velger her å holde det kort. Det finnes likevel et par ting som er verdt å tenke på når det kommer til klærne man velger som bryllupsgjest.

Nummer en: Ignorer ikke kleskoden som står på invitasjonen. Forstår du ikke helt hva som menes med "smoking"? Gjør et kjapt søk på nett så har du garantert svaret eller eventuelt spør andre gjester om hvilke klær som gjelder. Formålet med en kleskode (selv om det først kan føles kronglete) er å forenkle hva som gjelder for gjestene så man ikke skal føle seg ubekvem og dukke opp i helt annerledes klær enn de andre.


Foto: Christopher Currie Photography

Det finnes en hel del formelle kleskoder, men at det står “sommerfint antrekk” eller “festfin” blir mer og mer vanlig. Det synes jeg er helt fint og som par får man bare regne med at gjestene tolker det på sin egen måte ettersom det ikke finnes like tydelige ideer om hva det betyr. Hva man skal tenke på når man velger klær?

● Velg ikke for utfordrende klær. Hvis for eksempel kjolen har stor utringning skal den ikke være kort og hvis kjolen er kort skal den ikke ha for stor utringning. Personlig vil jeg fraråde å gå i kjoler som er kortere enn til kneet i et bryllup. Det er brudeparet som skal skinne i sentrum denne dagen!

● Gå aldri i bryllup i jeans. Det finnes mange andre bukser som ikke er veldig formelle, men som ikke er jeans.

● Unngå kjoler i farger som blir for likt hvitt, hvis kjolen har en hvit base må den ha mye mønster eller en annen farge i tillegg for at det skal fungere. Det letteste er å styre unna det som føles usikkert. Hvitt er brudens farge så lenge ikke brudeparet har bedt gjestene om å komme i hvitt antrekk.

Party Party! Det er alltid bra å tenke at man som gjest faktisk er en del av det som skaper festen. Man kan aldri gå i et bryllup og tenke at man skal bli underholdt absolutt hele tiden, du er jo en puslebit i det som utgjør festlighetene!


Som brudepar uroer man seg ofte om gjestene morer seg nok og det skal de slippe å gjøre. Kom til bryllupet, vær glad, mingle, by på deg selv og dans! Kanskje betyr det at du går utenfor din komfortsone, men tenk på at det er én dag av ditt liv og kanskje lærer du noe av det eller treffer nye mennesker. Uansett kan du tenke på det som en gave til brudeparet for at de ikke skal behøve å bekymre seg over akkurat deg.


Det med å bekymre seg går videre i neste punkt som handler om hva som serveres i bryllupet. Er det noe mer som paret skal slippe å tenke på er det hvordan gjestene bedømmer maten og drikken. Som gjest skal man ikke klage! Vis istedenfor interesse for det som serveres, for maten og drikken er ofte den største utgiften under bryllupet og paret har anstrengt seg for å sette sammen en meny de liker og tror kommer til å falle i smak hos alle.


…Alkoholen.

Det er ikke sjelden det er fri bar i et bryllup, og det betyr fest! Men dette er også en stor utgiftspost i budsjettet, og som gjest inngår det å respektere det! Hvordan gjør man det? Man bør ikke drikke seg altfor full, man henter seg ikke eller tar imot ny drikke før man har drukket opp det man har i glasset og man prøver å holde oversikt over sitt glass eller sin flaske for å ikke måtte hente seg nytt hele tiden. SELVFØLGELIG er et bryllup en fest og en fri bar er jo et signal for at paret ønsker seg akkurat dette, men som nevnt, drikk med måte og respekter den fine gesten som en fri bar er!


230 visningar
bottom of page