top of page
  • Skribentens bildEmma Sjöholm

DIY Placeringstavla till bröllopet

Till ett av sommarens bröllop tillverkade jag en placeringstavla/barmeny. Här kan du se hur jag gjorde för att enkelt skapa en egen!


Till vänster är det färdiga resultatet av placeringstavlan på plats vid middagen men vi tar det steg för steg.Träplattan på bilden och liknande finns att köpa på byggvaruhus för en billig peng. Beroende på hur och var du vill att tavlan ska stå så väljer du en passande storlek. Jag valde 120*60 cm eftersom den skulle stå placerad på en stol vid ingången och ändå komma högt nog upp för alla gästerna att se.


Träplatta 120*60 cm och tunna lister redo för målning.

Trälisterna fick jag faktiskt plocka gratis på det byggvaruhus jag besökte. De var bara spill och eftersom de var i perfekt storlek för projektet så tog jag ett par stycken (fler än jag behövde, för säkerhets skull!). Du väljer själv vilken storlek som passar din tavla!


Måla Välj en passande färg och rolla plattan för enkelhetens skull. Färgerna på det här bröllopet ifråga var blått, vitt och naturbrun med inslag av guld och jag valde därför en blå färg som drog lite åt grått för att förstärka intrycket av färgen i den andra dekoren i lokalen.

När det gäller listerna behöver du inte ha de färdiga måtten klara. Måla bara hela listerna och såga senare till dom i passande storlek! Låt allt torka och måla ytterligare en gång över alla ytor. När det torkat är det enklast att fortsätta inomhus. Jag valde också att såga till listerna inomhus och det gick bra utan för mycket skräp men kanske vill du hellre göra det här momentet utomhus. Tredimensionell placeringstavla Jag ville ha en tredimensionell tavla för att skapa liv och djup och gjorde detta med hjälp av listerna som fick symbolisera borden i lokalen och placeringskorten som jag sen fäste ovanpå listerna. Fördelen med den här tavlan är att alla placeringskort kan skrivas i förväg för att sedan fästas på tavlan senare vilken kan vara bra då justeringar i bordsplaceringen lätt kan dyka upp i sista stund!

I lokalen var det planerat för en bordsplacering i form av ett E. (Det är en klassisk placering där brudparet kan se ut över lokalen och alla gästerna från sitt honnörsbord.) Därför markerade jag antalet bord med hjälp av en guldfärg och varje bord mätte ca 15 cm.


Det skulle vara ca 6-8 personer placerade vid varje bord och jag valde att göra mina namnlappar 2,5 cm breda och 5 cm långa. De skrevs på naturfärgat papper jag med en vit, tunn penna (se bild 3 här intill).

Skriva på tavlan Överst på tavlan skrev jag "Velkommen" med blyertspenna för att kunna sudda ut om det blev fel. Den målade jag sen över med en vit penna. Kanske föredrar du att måla texten med vit akrylfärg och pensel men själv tyckte jag det var enklare med en penna efter att ha provat färgen först!

Listerna mätte jag upp enligt följande: Honnörsbordet = 30 cm Två övriga bord = 60 cm Ett övrigt bord = 70 cm

Listerna limmades på tavlan med ett hobbylim efter att jag skrivit "Velkommen". Jag markerade borden med hjälp av en guldfärgad penna och lät det hela torka och fraktas till lokalen innan namnlapparna sattes på med hjälp av lim (se bild 3 ovanför för att se "limstiftet" som användes).


Sista momentet Det sista att göra är att fästa namnlapparna enligt bordplaceringen. Detta kan med fördel göras på plats i lokalen då talvan kan vara svår att frakta med lapparna på. Vi vill inte att de ska skavas bort eller knölas ihop!

Något extra Tavlan användes som placeringstavla under första halvan av kvällen för att senare, när festen startade, agera barmeny. Jag hade alltså skrivit upp den barmeny som brudparet satt upp för kvällen på baksidan av placeringstavlan och den fick därmed två jobb under bröllopet! Barmenyn skissade jag först upp på papper, skissade på tavlan med blyerts och fyllde i med vit penna. Sist av allt suddade jag ut den blyerts som eventuellt syntes. Vad tycker du? Blev den inte väldigt fin, både som placeringstavla och barmeny?387 visningar

Comments


bottom of page